Koripallo.com

Tampereen Pyrintö 2011-2012: Eurooppa jäi valloittamatta, nappaako Suomessakaan?

Viestejä
9 123
Alla pientä katsausta viime kauteen ja tuleviin haasteisiin. Mitään kovin konkreettista on ikävä kyllä tässä vaiheessa hankala lähteä paperille puurtamaan, mutta saadaanpa pää auki ja keskustelu toden teolla käyntiin.

Kausi 2010-2011:

Mestaruuden ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana voittanut Tampereen Pyrintö lähti puolustamaan mestaruuttaan entisestään vahvistetulla joukkueella. Chris Hesterin tilalle saatiin Damon Williamsin hyvä ystävä Antwine Williams, jonka pelitaidot vakuuttivat asiantuntijapiirit heti alusta pitäen. Tämän lisäksi joukkue sai riveihinsä paluumuuttaja Antti Nikkilän, joka joutui palaamaan ulkomailta takaisin Suomeen käsivamman takia. Edellisen kauden mestarimiehistöstä pois jäi vain kokenut Jukka-Pekka Väänänen, joten kaikki merkit viittasivat vahvasti väkevään tittelipuolustukseen jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Lisämausteen tähän kaikkeen toi Pieti Poikolan hyökkäykseen integroima kolmiöhyökkäysperiaate, joka vapautti Damon Williamsin pallodominoivasta ja kuormittavasta roolista hieman helpompaan tapaan kantaa vastuuta joukkueen hyökkäyspelaamisesta. Aivan alkukaudesta Pyrinnön peli jopa hieman nikotteli uusiin pelaajiin, uusiin rooleihin ja uuteen pelityyliin totutellessa. Pian homma alkoi kuitenkin käyttämään ja Nikkilä/Ahvenniemi-kaksikon loukkaantumisista huolimatta joukkue eteni vakuuttavasti runkosarjan kaikkien aikojen piste-ennätykseen runkosarjassa, 44 pelistä 37 voittoa ja 74 pistettä. Tämä tilasto toi tietenkin mukanaan myös piikkipaikan sarjasta ja kotiedun päätyyn asti pudotuspeleissä.

Pudotuspeleihin lähdettäessä joukkue oli kunnossa, alla oli vahva jakso voittavaa koripalloa runkosarjassa ja selkeä systeemi, millä menestystä lähdettiin pleijareissa tavoittelemaan. Kaiken perusta oli Pyrinnölle tyypillinen ääritiukka puolustus, hyökkäyspelin ollessa aikaisempaa organisoidumpaa 1v1-katukoriksen ja fast break pelaamisen sijaan. Kovimmiksi haastajiksi nostettiin ennen pudotuspelien alkua KTP ja Kataja, jonka lisäksi kannattajaleirissä oltiin hieman huolissaan myös Hongan ja Korihaiden iskukyvystä.

Ensimmäisellä kierroksella Pyrintö hoiteli taistelemaan tulleen Torpan Pojat puhtaasti 3-0. Selkeistä loppulukemista huolimatta pelit eivät olleet läpihuutojuttu, Topon venyessä kotonaan vain pisteen tappioon ja ratkaisevassa kolmannessa pelissä aina jatkoajalle saakka. Pyrintö näytti jo tässä ottelusarjassa mihin se pelinsä perustaa - tukahduttava puolustus, pallon pelaaminen tekopaikkoihin mahdollisimman lähelle koria sekä transiotiohyökkäys ja tempopelaaminen aina kun siihen on mahdollisuus. Ratkaisijoina toimivat joukkueen kaikki jenkit, jonka lisäksi myös Kapteeni Lehto pelasi hyvän sarjan.

WTN0845.jpg

Pushing the tempo - Antero Lehto juoksemassa yhtä useista nopeista hyökkäyksistä

Seuraavaksi Pyrinnön kovuuden sai kokea Korihait, joka oli runkosarjassa pystynyt laittamaan kampoihin tamperelaisjoukkueella koko rahan edestä. Pudotuspeleissä joukkueen taso kuitenkin kostautui pahasti riittämättömäksi ja Pyrintö karkasi varsinkin molemmissa kotipeleissään selkeisiin voittoihin. Tämän sarjan ykkösnimi oli Antwine Williams, joka johti joukkueensa pisteidentekotilastoa ja toi peliin myös arvokkaan kaukoheittoelementin, jolla Korihaiden sementtipuolustusta korin alta saatiin rikottua kriittisillä hetkillä.

Finaaleissa nähtiin kauden arvolle sopiva huipennus kahden parhaan joukkueen välillä. Toki täytyy sanoa, että Pyrintö oli näistä joukkueista koko ajan se, joka vaikutti dominoivammalta ja paremmalta joukkueelta. Se oli kuitenkin riistää voiton kotiin molemmissa vieraspeleissä, missaten mahdollisuutensa pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Viimeinen peli kiimaisen kotiyleisön edessä ei kuitenkaan jättänyt jossitteluilla sijaa - Tampereen Pyrintö kruunattiin huikean pelin jälkeen mestariksi jo toistamiseen. Finaaleiden MVP:tä on miltei mahdoton lähteä arvottamaan. Kenny Lowe pelasi pari suurta peliä vieraskentällä, mutta jäi niissä vaille voittoa. Damon Williams taas kaivoi esiin kauden parhaan pelinsä ratkaisevaan viidenteen finaaliin. Antwine Williams suoritti tasaisesti koko sarjan läpi. Kaiken kaikkiaan hyvä, hyvä suoritus joukkueelta, joka meni eteenpäin ja oli joukkueena yhdessä. Huikea joukkue, joka pelasi kaikkien aikojen puolustusta ja oli riittävä myös hyökkäyspäässä, tunnistaen vahvuutensa ja heikkoutensa, pelaten näiden lainalaisuuksien mukaista peliä, joka oli tehokasta ja voittavaa.

Onnittelut Pyrinnölle vielä kerran upeasta kaudesta ja toisesta peräkkäisestä Suomen mestaruudesta!

wille2.jpg

Top Dogs - Puolustaako veteraanikolmikko saavutettua mestaruutta yhdessä tulevalla kaudella?

Kausi 2011-2012:

Valmentaja:

Pieti jatkaa valmentajana vielä neljännen kauden. Kaveria sen tarkemmin tuntematta uumoilisin luvassa olevan jälleen jotain pientä uutta nykyiseen pelisysteemiin. Varsinkin hyökkäyksessä voidaan muutoksia nähdä, tietenkin hieman käytettävissä olevan materiaalin pohjalta. Toivottavasti joukkue lähtee Euroopan kentille, koska mielestäni Pieti kaipaa valmentajana lisää haasteita, eikä pelkkä Korisliigan jurnuttaminen sitä hänelle ole.

Pelaajisto:

Ulkomaalaisosastolla on ollut puhetta jatkuvuuden periaatteista. Damon Williams kirjoitti jo jatkosopimuksen, kun taas Antwine Williams ja Kenny Lowe ovat "varmojen" tietolähteiden mukaan sitoutuneet myös jatkoon. Soppaa ovat kuitenkin hämmentämässä myös Brant Bailey, joka ilmoitti jo viime kaudella palaavansa takaisin Tampereelle, sekä naisasioiden perässä takaisin palaava Chris Hester. Näin monen jenkin pitäminen riveissä viittaisi vahvasti ainakin Euroopan kentille lähtemisen suuntaan, vai onko mitään järkeä työntää Pyrinnön kakkosjoukkueeseen tämän tason jenkkejä pelaamaan vain ykkösdirreä, josta joukkueella ei kai sen suurempia nousuhaluja liigaan edes voi olla?

Kotimaisten pelaajien osalta kenenkään jatkoa ei ole vielä vahvistettu, mutta ainakin Antero Lehdon olettaisi vielä uraansa joukkueessa jatkavan. Nikkilän ensisijainen vaihtoehto ovat ulkomaat ja myöskään joukkueen toinen iso pelaaja Olli Ahvenniemi ei ole vielä rustannut nimeään jatkopaperiin. Ollin kehityskäyrä oli vahvassa nousussa kasvaneen vastuun myötä, mutta tällä kaudella peliajan jakaminen Nikkilän kanssa ja sitkeä sairastelu käänsivät kurssin vaihteeksi väärään suuntaan. Ollille on varmasti paikka Pyrinnössä nyt ja jatkossa, mutta oma kehittyminen vastuun kautta ja raha voivat ohjata hänet muuallekin. Uskotaan kuitenkin Affenen jatkoon hallitsevien mestareiden riveissä. Muista suomalaisista Harjula saattaa lopettaa ja Niemeä kiinnostaisivat ulkomaan opiskelut. Muut suomalaispelaajat ovatkin sitten mallia "ihan sama missä pelaavat", joten heistä on turha tässä spekuloida sen enempää.

Uusista nimistä ei ole myöskään paljoa kuultu tällä suunnalla, Roope Ahosen muodostaessa poikkeuksen listaan. Harjujan paikkaajana varmasti mies paikallaan, jos Joni ei enää uraansa jatka. Toivon mukaan tälläkin osastolla jotain liikettä tapahtuu.

Omista junioreista esiin voi nostaa enintään Osku Heinosen, jonka fyysiset edellytykset pieneen rooliin sarjassa alkavat jo olemaan ajan tasalla. Harmillisesti peliäly ja muut taidot eivät ainakaan vielä viime kaudella ihan samalle tasolle yltäneet. Joonas Cavenia olisi ensi kaudella mielenkiintoista nähdä enemmän, poika osoitti pystyvänsä pelaamaan merkityksellisiä minuutteja penkiltä jo viime kaudella.

Tavoitteet:

Vaikka joukkueen kokoonpanosta ei tässä vaiheessa voi vielä juurikaan mitään sanoa, on yksi asia varma jo nyt - Pyrintö lähtee puolustamaan tosissaan mestaruuttaan ja hakemaan harvinaista triplaa. Mestaruusputkea, jonka saavuttamisen sanotaan olevan koripallodynastialle se haastavin temppu. Jos joukkue lähtee eurokentille, on sieltäkin toivottavasti odotettavissa, jos ei suoranaista menestystä, niin ainakin hyviä suorituksia ja kiinnostavia pelejä. Oman mausteensa soppaan saattaa antaa NBA:n tulossa oleva lakko, jonka myötä niin suomalaisten paluumuuttajien kuin tasokkaiden jenkkien virta liigaan saattaa muuttaa odotettavissa olevia voimasuhteita huomattavastakin. Jos lakkoa ja sen myötä MAHDOLLISESTI syntyvää talenttivirtaa ei nähdä, on Pyrinnön kovin haastaja tällä hetkellä tehtävissä olevien päätelmien perusteella Honka. Hyvänä kakkosena (kenties jopa ikuisena sellaisena) tulee Kataja, jolla on rahaa ja halua rakentaa joukkueestaan todellinen "powerhouse".

Ja nyt kaikki kannustamaan Miami Heat ja LeBron James mestariksi NBA:n puolella!!! Let's rill! 8]
 
Viestejä
1 330
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Huh hei, miten hyvä aloitus KJ:lta. Älä jätä palstaa.

Lisättäköön eurokentistä vielä, että Pieti painotti jo kauden päätyttyä, että sieltä lähdetään hakemaan sopiva määrä pelejä ja niistä menestystä. Näin ollen Pyrintö ei ole tekemässä Honkia eli pelataan ja hävitään kahdessa sarjassa muttei harjoitella.
 
Viestejä
7 518
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Vieläkö siellä juhlitaan, kun ei minkäänlaisia uutisia kuulu? No on valmentaja ja yksi jenkki sentään.
 
Viestejä
188
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Lehdolle (3+4) ja Ahvenniemelle (1) jatkosopparit.
 
Viestejä
373
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

quesis sanoi:
Lehdolle (3+4) ja Ahvenniemelle (1) jatkosopparit.

Ylen teksti-tvn mukaan Lehto siis 4+3 ja Olli Ahvenlahti 1v. Kyseessä kuitenkin ilmeisesti Ahvenniemi eikä Puppe !
 
Viestejä
584
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Lehdon sopimuksen pituus on upeaa toimintaa Pyrinnöltä. Näitä toivoisi näkevän lisää.
 
Viestejä
759
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

raappa sanoi:
Vieläkö siellä juhlitaan, kun ei minkäänlaisia uutisia kuulu? No on valmentaja ja yksi jenkki sentään.

todellaki, alkaa nyt vatsa hiukkase kanuuna helpottuun 8]
 
Viestejä
1 508
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Erinomaisen hyvät ja tärkeät signaukset Pyrinnöltä. Peukut myös Andyn sopimuksen pituudelle. Nyt pitäisi vielä yrittää onnistua sillä Pyrinnölle kaikkein vaikeimmalla saralla eli uusien pelaajien hankinnassa. Tosin aika hiljaiset taitaa markkinat nyt jo olla. Jos hankintoja ei tule, niin vaihdosta tuleekin sitten todella nuorta voimaa. Vai saavatko Harjulan vielä jatkamaan ja Niemen jäämään?
 
Viestejä
1 837
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Valavuori sanoi:
Lehdon sopimuksen pituus on upeaa toimintaa Pyrinnöltä. Näitä toivoisi näkevän lisää.

Kyllä seurat varmaan haluaisivat tehdä 7v sopimuksia, mutta kuinka moni pelaaja on tähän valmis? Olisiko Aleksi esim. Koivisto suostunut vastaavanlaiseen sopimukseen teidän kanssa?
 
Viestejä
19 549
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Luottakaa helkkarissa Aleksiin! MC:kin.
 
Viestejä
16 284
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Tiilikaisen mukaan Caven siirtyy espanjalaiseen suurseuraan...
 
Viestejä
6 452
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

etsimen_takaa sanoi:
Ei palaa Nokian lahja suomikorikselle Pyrintöön, vaan
http://www.basket.fi/uutiset/etusivun_uutiset2/?x33156=8523569

Ei kai Pasia Pyrintöön liitetty edes huhujen tasolla? Vai olenko missannut jotakin? Eikös se ollut enemmänkin Riihelä Jr?

Pasi on käsittääkseni rakentanut kämpän Lappeenrantaan ja toimii yksityisyrittäjänä siellä, joten on hyvin epätodennäköistä, että peliuran jälkeenkään on heti palaamassa kotiseudulleen.
 
Viestejä
16 284
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Timo Riihelästä on aina olut pelkästään kyse... Herr toimittajanalku oli nyt vähän ulalla.
 
Viestejä
9 123
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Suomalaisilla koripalloilijoilla ei nähtävästi ole selkärankaa tai halua kehittyä pelaajana ja oppia pelaamaan voittavaa koripalloa.

Missä tahansa muussa kulttuurimaassa pelaajat olisivat anelemassa paikkaa Pyrinnön riveistä kahden viimeisen kauden jälkeen. He haluaisivat paikkaan, jossa heillä olisi mahdollisuus pelata Suomen kaikkien aikojen kovimmassa seurajoukkueessa. He saisivat tehdä tämän yhden kautta aikojen kovimman valmentajan Pieti Poikolan alaisuudessa ja SM-sarjan kaikkien aikojen parhaan pelaajan, Damon Williamsin, opastuksessa.

Mutta ei. Nämä pelaajat haluavat mahdollisimman paljon rahaa ja takeita isoista minuuteista. Oksettavaa. Näköjään kehittymisellä ja menestyksellä ei tämän maan koripalloilussa ole vetovoimaa, vain raha ja henkilökohtaiset statistiikat ajavat näitä pelaajia eteenpäin.
 
Viestejä
16 284
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Tai sitten valtaosaa ei kiinnosta Pietin "karisma" ja Damonin talutusnuorassa oleminen... ;) Ja tuskin Pyrintö nyt kuitenkaan kaikkien aikojen kotimainen seurajoukkue ole.

Olet sinä kova poika liioittelemaan ja provosoimaan.
 
Viestejä
7 518
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

alkaako jo noin ahdistaa? Ymmärrettävää tosin.
 
Viestejä
1 330
Vs: Tampereen Pyrintö 2011-2012: Hallitseva Dynastiaa Puolustamassa

Jokeri on ilmiselvästi eksynyt nyt väärään korttipakkaan. Jos minä menen helteessä nimissä sekaisin, niin voinen kai onnitella itseäni siitä, että muutoin sisältö pysyy vielä oikein hyvänä. Suomalaispelaajilta puuttuu intohimoa ja todellisia ratkaisuja. Seura ensin voittaa pronssia ja heti perään kaksi kertaa mestaruuden, jenkit palaavat takaisin, kaupunki on keskikokoinen, jopa suuri verrattuna muihin liigapaikkakuntiin. Ja tämä ei kelpaa? Se kertoo vahvasti siitä, että suomalaiset eivät uskalla tehdä töitä oman tulevaisuutensa eteen, mitä tulee koripalloon.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös