Koripallo.com

NCAA 2022-2023

Viestejä
1 322
Nkamhoua ollut vieraana vols:in podcastissa. Haastattelu oli erittäin mielenkiintoinen ja sille ehdottomasti täältä kuuntelu suositus. (30min)


Oli tosi hyvä haastattelu. Mielenkiintoisin kohta oli varmaankin se miten Markkasen kanssa pelaaminen ja samalla ensimmäistä kertaa NBA-pelaajan kanssa pelaaminen avasi silmiä siihen mikä taso vaaditaan ollakseen huippupelaaja NBA:ssa.

Jos loppukausi menee hyvin ja tulee mahdollisuus tulla varatuksi NBA:han niin skoutit ainakin arvostavat Nkamhouan kaltaista luonnetta. Tästä haastattelusta ja muista Ollin haastatteluista saa selvän kuvan että kusta ei ole päässä yhtään, vaan Olli on jalat maassa oleva tyyppi ja hyvä jätkä ja joukkuekaveri kaikin puolin. Siinä vertailussa Olli on ainakin vahvoilla, mutta tietenkin pelilliset asiat ovat vieläkin tärkeämpiä jos haluaa tulla draftatuksi. Suomen maajoukkuetta ajatellen on hyvä että meillä on tällainen joukkuehenkeä parantava pelaaja maajoukkueessa vielä monta vuotta.
 
Viestejä
518
Olen kovasti kehunut Nkamhouaa ja pitänyt häntä tämän kauden NCAA-pelaajista parhaimpana. Ehkä nyt voisi vuorostaan hieman kritisoidakin. Neljän viimeisen SEC-pelin perusteella Nkamhouan NBA-varaus on nimittäin karkaamassa tavoittamattomiin. Toki varauksen mahdollisuus on ollut koko ajan aika pieni.

Tennessee on edelleen pelannut joukkueena hyvin (viikon takaista Kentucky tappiota lukuunottamatta), mutta Nkamhouan henkilökohtaiset esitykset ovat alkaneet luisua. Väittäisin, että jos senioripelaajana NBA:han haluaa, täytyisi tilastojen olla 50% paremmat ja kovin montaa peräkkäistä ohipeliä ei voisi tulla. Jostain syystä miehen otteita vaivaa valtava epätasaisuus niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Nkamhoualla on työkalut huomattavasti parempaan suorittamiseen, joten toivotaan että seniorivuoden loppupelit sujuvat kunnialla.

PS Twitteristä huomasin, että jo kolme 2004 syntynyttä suomalaispelaajaa on saanut tarjouksen SEC-yliopistosta ensi vuodeksi:

Eemeli Yalaho: Mississippi State Bulldogs
Okku Federiko: South Carolina Gamecocks
Morris Ugusuk: South Carolina Gamecocks

Todennäköistä lienee, että kaikki eivät samaan konferenssiin päädy eivätkä edes välttämättä valitse nimekkäintä vaihtoehtoaan. Mutta on kyllä loistavaa että Miro Littlen lisäksi on kolme muutakin lahjakasta suomalaista aloittamassa yliopistopelinsä hyvissä joukkeissa ensi vuonna. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että noista kolmesta nimestä yksikään ei taida olla HBA-polkua puhtaasti käynyt. Hyvä, että Suomesta löytyy laajuutta ja joustavuutta erilaisiin pelaajapolkuihin.
 

3PO

Viestejä
193
Kaikki kolme poikaa ovat olleet hyviä jo ihan junnuvuosista saakka.
Ja huippua on, että laajuutta tulee. Eemeli kuitenkin keskisestä suomesta ja Tupamäki ollut varmasti vaikuttamassa kehitykseen. JBA:ssa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä nuorten (2003-2005) ikäisten kanssa... Nyt toki 2003 jo poistuneet ja 2004 enemmän estraadilla.
Nuorille tuo peliaika ja kova vastus tekee oman tahtotilan kanssa ihmeitä. Silloin kehitys on luja.
Monelta valmentajalta vain puuttuu se pieni näkemys.
 
Viestejä
59
Tuo -04 ikäluokka on kyllä suomalaisittain vahva, mutta herää väkisinkin kysymys miksi 03 ikäluokasta (tietääkseni) vain yksi suomalainen pelaa d1 yliopistokorista? Eikö talenttia riittäisi/olisi riittänyt esimerkiksi laavaisella, bajramilla tai williamssilla?
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 622
Viimeksi muokattu:
Viestejä
170
Kaikki kolme poikaa ovat olleet hyviä jo ihan junnuvuosista saakka.
Ja huippua on, että laajuutta tulee. Eemeli kuitenkin keskisestä suomesta ja Tupamäki ollut varmasti vaikuttamassa kehitykseen. JBA:ssa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä nuorten (2003-2005) ikäisten kanssa... Nyt toki 2003 jo poistuneet ja 2004 enemmän estraadilla.
Nuorille tuo peliaika ja kova vastus tekee oman tahtotilan kanssa ihmeitä. Silloin kehitys on luja.
Monelta valmentajalta vain puuttuu se pieni näkemys.
Kaikki ovat oikein hyviä pelaajia. Yalaho on saanut hyvin näkyvyyttä tämän hetkisessä koulussaan ja huhut kertoo että alkukauden pelit ovat sujuneet erinomaisesti. Federiko ja Ugusuk taasen, oman kovan työn lisäksi, menee selkeästi Justicen työn ansioksi. Muutenkin Justice on energisesti työntänyt poikia maailmalle erilaisiin ohjelmiin hakemaan näkyvyyttä. Amzil ja F. Federiko menivät First Love Christian Academyn kautta mikä sekin taisi olla Justicen kytköksiä. Ja onhan siellä muutama muukin pelaaja käynyt ainakin kokeilemassa erilaisissa akatemioissa. HBA on siis saanut kilpailua paitsi pelillisesti JBA:sta niin pelaajien jatkosuunnitelmien kannalta Omniasta.
 
Viestejä
518
Orangemen olisi todella mielenkiintoinen joukkue seurata muutaman numeron valossa:

1. Syracusella ollut monena vuonna maailman suurin yleisökeskiarvo koripallossa (helposti yli 20,000 katsojaa per peli).
2. Carrier Domessa noin 15,000 suurempi kapasiteetti kuin Bullsin United Centerissä
3. Joukkueen ruorissa on yli tuhannen(!) NCAA-voiton Jim Boeheim, joka Yhdysvaltain maajoukkueen apuvalmentajana myötävaikuttanut myös kolmeen viimeiseen olympiakultaan.
4. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Syracuse on edennyt neljästi Sweet-sixteen vaiheeseen asti. Toki ainut mestaruus on Carmelo Anthonyn vuodelta 2003 ja viimeiset vuodet Syracuse on vajonnut pieneen uneen muun ACC:n kanssa.

PS. Loistava peli Nkamhoualta Texasia vastaan viikonloppuna kuten monet ovat jo maininneet. Alabama-peliä odotellessa!
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 622
Viestejä
2 391
Hienoa että pojat saavat nykyisin tämän tason kouluista tarjouksia - vaikka eivät nämäkään nyt vielä ihan kärkeä ole. Siitäkin on vielä tietysti pitkä matka siihen, että siellä pelaavat ja saavat kunnon minuutteja. Joka tapauksessa tuntuu, että nyt tulossa oleva sukupolvi on yhden portaan verran paremmissa lähtökohdissa. Eiköhän siinä ole takana paljon pitkäjänteistä työtä koulujen suuntaan monelta taholta, sekä sitten pelaajat itse ovat omilla näytöillään osoittaneet, että Suomesta tietyllä statuksella tulevat jannut ovat hyviä pelaajia.
 
Viestejä
518
Omissa kirjoissa tämän hetken mielenkiintoisin suomalainen NCAA-pelaaja on ylivoimaisesti Federiko Federiko. Joukkue pelaa loistavasti, Federiko pelaa loistavasti. Donkkeja, blokkeja, vahvaa puolustamista ja hengästyttävää juoksemista uskomattomalla moottorilla. Itse olisin yli-innokkaana jo leimaamassa hänelle kisapassia MM-kisoihin. Ehkä siksikin, että Pittsburgh halunnee pitää miehen Yhdysvalloissa kesän ajan. Toisaalta, Susijengi-kuviot on asia erikseen, mahtava seurata Federikon tarinaa ylipäätään.

PS Tuolla nimellä tehtäneen suomalaisten NIL-ennätyksiä, varsinkin jos joukkueen lento kestää loppukauden.
 

.'.

Viestejä
20
PS Tuolla nimellä tehtäneen suomalaisten NIL-ennätyksiä, varsinkin jos joukkueen lento kestää loppukauden.
Viisumirajoitukset tekevät NIL-tulot käytännössä mahdottomiksi Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleville pelaajille. Saavat toki tehdä vastaavia sopimuksia muualla maailmassa, mutta opiskelijaviisumilla eivät Yhdysvalloissa.
 
Viestejä
518
Viisumirajoitukset tekevät NIL-tulot käytännössä mahdottomiksi Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleville pelaajille. Saavat toki tehdä vastaavia sopimuksia muualla maailmassa, mutta opiskelijaviisumilla eivät Yhdysvalloissa.
Tähänkin on olemassa muutama porsaanreikä: Oscar Tshiebwe latest example of international NIL hurdles

Toki Federikon nimi on "hieman" eri luokkaa kuin Tshiebwen tuolla Yhdysvalloissa, joten ehkä emme näekään Federikoa mainostamassa Kit-Katia, Coca-Colaa, Dunkin Donutsia tai Jellly Bellyä. Harmi.
 
Viestejä
518
Tänä kesänä pelattavien Universiadien innoittamana aloin kartoittamaan kuinka eri Euroopan maista koostuvat NCAA-joukkueet vertautuisivat keskenään, jos vastakkain pelasivat. Suomella on viime aikoina kehittynyt maine (ainakin sisäisesti) NCAA-polun käyttäjänä. Miten tämä vertautuu muihin Euroopan maihin?

Muodostin eurooppalaisista NCAA-pelaajista maittain parhaat viisikot ja asetin ne subjektiiviseen järjestykseen. Otin tarkasteluun vain top-10 maat. Joidenkin maiden osalta parhaiden viisikoiden muodostaminen ei ole ihan yksinkertaista (pelipaikat yms), joten virheitä varmasti sattui. Arvioisin viisikot hyvin tasaisiksi keskenään (top-2 vain mielestäni erottuu) ja on tietysti mahdotonta sanoa, miten alla olevat joukkueet asettuisivat paremmuusjärjestykseen, jos oikeasti vastakkain pelaisivat. Järjestys olisi myös erilainen, jos vertailu tehtäisiin esimerkiksi seitsemän parhaan pelaajan kesken. On mahdollista, että jätin joitain pelaajia huomiotta.


10. Georgia [6 NCAA pelaajaa 22-23]
Tsotne Tsartsidze / N Dakota / Junior / 206cm / 10.1ppg & 5.1rpg
Vlad Salaridze / UC Riverside / Sophomore / 201cm / 4ppg & 2.9rpg
Nika Metshkvarisivili / Louisiana-Monroe / Junior / 203cm / 9.8ppg & 5.8rpg
Alex Merkviladze / Loyola Marymount / Junior / 201cm / 7.3ppg & 4rpg
Saba Gigiberia / San Francisco / Junior / 216cm / 4.5ppg & 3.1rpg

9. Ruotsi [11 NCAA pelaajaa 22-23]
Pelle Larsson / Arizona / Junior / 196cm / 10.1ppg & 4.5rpg
Kenny Pohto / Wichita St. / Sophomore / 211cm / 8.6ppg & 5.7rpg
Bobi Klintman / Wake Forest / Freshman / 208cm / 4.5ppg & 3.4rpg
Oskar Palmquist / Rutgers / Junior / 203cm / 2.3ppg & 1.1rpg
Johan Craaford / C Arkansas / Sophomore / 4.7ppg & 2.8rpg

8. Viro [5 NCAA pelaajaa 22-23]
Carlos Jurgens / Oral Roberts / Senior / 196cm / 8.4ppg & 2.6rpg
Johannes Kirsipuu / C Arkansas / Freshman / 188cm / 5.8ppg & 1.5rpg
Henri Veesaar / Arizona / Freshman / 213cm / 2.9ppg & 1.6rpg
Kerr Kriisa / Arizona / Junior / 191cm / 10.6 ppg / 2.5rpg
Markus Ilver / Wisconsin / 203cm / 1.7ppg / 1.1 rpg

7. Espanja [16 NCAA pelaajaa 22-23]
Sigu Sisoho / San Diego / Junior / 191cm / 11.3ppg & 2.7rpg
Alonso Faure / Loyola MD / Junior / 208cm / 8.5ppg & 5.7rpg
Alvaro Cardenas / San Jose St / 185cm / Sophomore / 9.8ppg & 2.8rpg
Javon Ruffin / Colorado / Freshman / 196cm / 5.5ppg & 2.1rpg
Ismael Massoud / Kansas St / Junior / 206cm / 5.3ppg & 1.6rpg

6. Suomi [10 NCAA pelaajaa 22-23]
Olivier Nkamhoua / Tennessee / Senior / 206cm / 10.7ppg & 5rpg
Federiko Federiko / Pittsburgh / Sophomore / 211 cm / 6.1ppg & 5.8 rpg
Mustapha Amzil / Dayton / Sophomore / 206 cm / 9.6 rpg & 4.8rpg
Jacob Grandison / Duke / Senior / 198cm / 4.9ppg & 2.4rpg
Andre Gustavson / Richmond / Senior / 5.3ppg & 3rpg

5. Belgia: [5 NCAA pelaajaa 22-23]
Allen Mukeba / Kansas City / Sophomore / 201cm / 9.4 ppg & 7.5 rpg
Noel Coleman / Hawaii / Junior / 188cm / 13.2 ppg & 2.9 rpg
Ajay Mitchell / UC SB / Sophomore / 196cm / 15.9 ppg & 2.6 rpg
Toumani Camara / Dayton / Junior 203cm / 14ppg & 9.3 rpg
Benjamin Verdonk / S Carolina / Junior / 203cm / 2.2ppg & 3.2rpg

4. Ranska [15 NCAA pelaajaa 22-23]
Daniel Batcho / Texas Tech / Sophomore / 211cm / 8.1ppg & 6rpg
Alexis Yetna / Seton Hall / Senior / 203cm / 8.1ppg & 7.6rpg
Eddy Kayoloud / C Arkansas / Senior / 201cm / 15.2ppg & 6.3rpg
Kane Milling / UC Davis / Junior / 193cm / 6.4ppg & 4rpg
Yacine Toumi / Evansville / Junior / 208cm / 10.5ppg & 6rpg

3. Saksa [10 NCAA pelaajaa 22-23]
Tristan Da Silva / Colorado / Junior / 206cm / 16.1ppg & 5rpg
Lars Thieman / California / Senior / 216cm / 10.1ppg & 6rpg
Sam Griesel / Nebraska / Senior / 201cm / 11.4ppg & 5.6rpg
Michael Rataj / Oregon St / Freshman / 206cm / 6.2ppg & 4rpg
Benny Scroeder / Oklahoma / Freshman / 201cm / 2.3ppg & 0.8rpg

2. Hollanti [20 NCAA pelaajaa 22-23]
Jesse Edwards / Syracuse / Senior / 211cm / 14.3ppg & 10.4rpg
Quinten Post / Boston College / Senior / 213cm / 16.1ppg & 6.1rpg
Rienk Mast / Bradley / Junior / 206cm / 14ppg & 7.9rpg
Malevy Leons / Bradley / Junior / 206cm / 12ppg & 6.3rpg
Jamie Bergens / Drexel / Junior / 188cm / 6ppg & 1.8rpg

1. Liettua [17 NCAA pelaajaa 22-23]
Azulas Tubelis / Arizona / Junior / 211cm / 20.2ppg & 9.3rpg
Simas Lukosius / Butler / Sophomore / 198cm / 11.3rpg & 4.1rpg
Agustas Marcioulionis / Saint Mary’s / Sophomore / 193cm / 5.9ppg & 1.1 rpg
Lukas Kisunas / Denver / Senior / 208cm / 9.5ppg & 5.5rpg
Modestas Kancleris / Cal St / Sophomore / 206cm / 5.8ppg & 5.8rpg
 
Viestejä
518
Muita sekalaisia huomioita ei-amerikkalaisista NCAA pelaajista. Itse yllätyin, kuinka paljon hollantilaisia pelaa NCAA-tasolla tällä kaudella. Maan maine koripallomaana ei kuitenkaan ole kaksinen. Toisaalta, Hollannin maine pitkien ihmisten maana on tosi. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että hollantilaisten NCAA-pelaajien keskipituus on noin 204cm! Ennustaisin joka tapauksessa valoisempia aikoja hollantilaiselle koripallolle.
Yleisestikin eurooppalaiset NCAA-pelaajat ovat hyvin voittopuoleisesti erittäin pitkiä. Kilpailu takamiesten paikalla P-Amerikkalaisia vastaan on paljon verisempää. Kaikista Eurooppalaisista pelaajista vain Viron Kerr Kriisa on pelinrakentajan tontilla suvereeni. Tämä on myös yksi syy, minkä vuoksi olen hieman skeptinen Miro Littlen mahdollisuuksiin NBA-draftissa. Toisaalta, hän on kyllä menossa Bayloriin, jonka maan ehkäpä paras takamiespakka on tyhjenemässä tämän kauden jälkeen. Silti, tämän kauden paras eurooppalainen freshman lienee Wake Forestin ja Ruotsin Bobi Klintman joka pelaa varsin pienessä roolissa. Klintman on Sunrise Christianin kasvatti.
Suomesta tulee asukaslukuun ja koripallon suosioon nähden itse asiassa todella paljon NCAA-pelaajia. Oikeastaan vain pienet Viro, Montenegro ja Liettua (selvästi) ovat tällä hetkellä Suomea edellä tuossa vertailussa. On toisaalta mielenkiintoista, miten vähän esimerkiksi Kroatiasta ja Serbiasta tulee NCAA-pelaajia verrattuna vaikka Georgiaan. Kertonee jotain maiden omasta koripallokulttuurista sekä yleisetä suhteesta Yhdysvaltoihin. Suomen osalta ensi vuosi tulee olemaan täysin poikkeuksellinen koko Euroopan mittakaavassa jos Miro Little, Morris Ugusuk, Okku Federiko, Eemeli Yalaho, Viljami Vartiainen plus joku muu NCAA-uransa aloittavat. Suurin osa eurooppalaisista pelaajista kuitenkin pelaav heikohkoissa konferensseissa ja pienessä roolissa.
Jos vertailua jatkaisi globaalille tasolla, on Kanada omassa joukossaan NCAA-pelaajien suhteen. Maantieteellinen ja kulttuurinen samankaltaisuus selittävät tätä tietysti. Myös Australia, Uusi-Seelanti sekä Yhdysvaltojen lähialueet/maat Puerto Rico ja Dominikaaninen Tasavalta tuottavat paljon NCAA-koripalloilijoita. Toisaalta, Meksikosta koripalloilijoita NCAA-tasolle menee hyvin vähän, ainakin tällä hetkellä.
Lopuksi, Afrikan rooli NCAA-pelaajien osalta näyttäisi olevan kasvamassa. Kongo-Kinshasa, Egypti, Senegal, Kamerun, Gambia ja etenkin Mali pärjäisivät varsin hyvin globaalissa NCAA-pelaajien maaotteluissa. Finaalissa itseasiassa kohtaisivat varmaankin Kanada ja Mali tähtinään Arizonan Oumar Ballo, UConnin Adama Sanogo ja Oregonin N'Faly Dante.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös